Тенденція поширення суперфудів набирає більших обертів на українському ринку. Актуальність цієї ніші зумовлюється попитом на органічне та здорове харчування серед споживачів. Зокрема корисні властивості культур цієї групи позиціонують продукцію не лише як харчову, а й як оздоровчу.
Деталями вирощування та збуту чіа з AgroPortal.ua поділився власник ФГ Amarant Bio Юрій Миргород.
«Наша родина відкрила для себе насіння чіа більше 10 років тому, сьогодні ми продовжуємо його вживати. Самостійно вирощувати цей суперфуд почали у 2020-му», - розповідає Юрій Миргород.
Зараз споживачі все частіше надають перевагу здоровому харчуванню, тому вживання чіа набуває все більшої популярності. Його головною перевагою є високий вміст амінокислот Омега-3. До прикладу, одна столова ложка забезпечує 110% добової норми. Насіння також містить значну кількість білків, вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. В нові види суперфудів виробники все частіше додають насіння чіа. За даними Volza.com останні 10 років є стійка тенденція на щорічне збільшення імпорту насіння чіа країнами Європи на 5-10% за рік з країн його традиційного вирощування. Наприклад, у період з березня 2023 по лютий 2024 року в Україну було імпортовано 58 партій насіння чіа.
Традиційно чіа вирощують у країнах Латинської Америки (Мексика, Аргентина, Болівія, Парагвай), збираючи урожай 500-1500 кг/га. Вони є історичною батьківщиною цієї культури і мають клімат, що відповідає її потребам. Кліматичні умови на Україні та в інших країнах не зовсім відповідають її традиційним потребам і чіа не розквітало. Спроби вирощувати чіа в своєму господарстві за роки призвели до районування однієї рослини – вона зацвіла і дала потомство. Вже 3 роки маємо з неї потомство, що за своїми характеристиками повністю ідентичне традиційно відомому насінню і при вирощуванні показує високу стабільність. Завдячуючи зусиллям голови Асоціації виробників амарантової продукції Дуди О.М. наше насіння зараз перебуває на випробуванні Харківської селекційної станції для подальшої реєстрації нового сорту, що зможе використовуватися для промислового вирощування на Україні. Також корисні властивості нашого насіння чіа будуть досліджені науково-дослідним інститутом для порівняння з властивостями традиційного насіння чіа. Оскільки це відкриває нові перспективи в промисловому вирощуванні чіа в Україні то Amarant Bio спільно з Асоціацією виробників амаранту зараз шукає партнерів щоб здійснити пілотні посіви чіа в 2025 році задля отримання досвіду його вирощування в різних регіонах України та визначення його урожайності на різних грунтах. На цьому етапі ми рекомендуємо застосувати ручну прополку посіву, щоб звести до мінімуму вплив бур’янів. Традиційно гербіциди не застосовуються на посівах чіа. Культура сильно від них потерпає. Можливо гарним буде досвід поперечного боронування, що застосовують підприємства при вирощуванні органічних рослин. Amarant Bio надасть посівний матеріал та необхідні рекомендації для його вирощування. А центр очистки зерна в місті Дніпро допоможе при необхідності очистити урожай до товарної чистоти і викупить зерно чіа. Для прийняття рішення про партнерство, за словами Юрія Миргорода, слід орієнтуватися на наступні рекомендації з вирощування чіа.
Культура добре реагує на родючі ґрунти чорноземні та легкі, добре дреновані (піщано-супіщані, суглинкові). Оптимальний pH ґрунту 6.0-7.5.
Сіяти чіа потрібно після останніх весняних заморозків, коли температура ґрунту сягає 15°C. Глибина загортання насіння 1-2 см, міжряддя 50-70 см. Норма висіву 2-4 кг/га. Насіння не вимагає спеціальної передпосівної підготовки.
Як зазначає Юрій Миргород, прополка важлива в перші 4-6 тижнів, поки рослина не сформує густий покрив. Культура посухостійка, однак відгукнеться максимальною врожайністю на полив у критичні фази росту (сходи, бутонізація, налив насіння).
Юрій Миргород зазначає: чіа стійка до більшості шкідників і хвороб. За роки її вирощування ми не помічали на ній шкідників – фітонциди цієї рослини, що нагадують запах меліси, відлякують їх. В країнах її традиційного вирощування можливе ураження грибковими захворюваннями при підвищеному зволоженні її коріння - у цьому випадку застосовують біофунгіциди.
Ми чіа сіємо в травні, а урожай збираємо в жовтні. Основними ознаками готовності до збирання є сухість та твердість насіння - при струшуванні воно шарудить в насіннєвих коробочках. Листя ж опадає та жовтіє. При застосуванні механізованого способу збирання оптимальним є застосування комбайну з регульованими обертами молотильного барабана; при ручному збиранні - зрізання рослин, підсушування і вимолочування. Вологість насіння при збиранні звичайно 12%, а для зберігання 8-10%. Вирощування чіа у сівозміні після бобових або зернових обіцяє кращий урожай.
Ризики вирощування чіа на родючих ґрунтах України є меншими ніж на ґрунтах в країнах його традиційного вирощування. А пілотні вирощування зведуть ці ризики до мінімуму.
З більшим об’ємом агротехнологічних рекомендацій по вирощуванню чіа та режимами налаштування комбайнів при його збиранні з досвіду його вирощування в країнах Латинської Америки можна ознайомитися на сайті Amarant Bio https://amarant-bio.in.ua/ , або зателефонувавши Юрію Миргороду по тел. +38(063)847-69-95.
Сообщения не найдены
Написать отзыв