РІПА з казки до вашого столу
Ріпка дуже цікавий та незаслужено забутий продукт харчування. Її можна їсти сирою, вареною, смаженою, тушкованою, пареною, додавати в салати, каші, супи, борщі та інші страви. Вона сама має ніжний та легенький смак, що гарно поєднується з іншими продуктами та приправами. Нам вона найбільше подобається сирою. Нарізану скибочками ми їмо її в прикуску, замість хліба, як хліб можемо мазати маслом, або соусами.
На Русі ріпа була одним з головних продуктів харчування до 18-го століття, її називали «другим хлібом», оскільки вживали щодня і в різних видах. За допомогою ріпи лікували різні хвороби. Але поступово ріпу з нашого столу витіснила картопля і про цей унікальний коренеплід люди забули.
Корисні властивості
Ще з давніх часів ріпу вважають відмінним натуральним засобом для очищення організму від різних шлаків. Коренеплід активізує роботу печінки, має жовчогінні властивості, дуже поживний, але при цьому відрізняється низькою калорійністю.
У сирому овочі міститься багато вітаміну С, близько 9% цукрів, багато вітамінів групи В, вітамін РР. Коренеплоди жовтого кольору відрізняються високим вмістом провітаміну А. При цьому в ріпі є полісахариди в легко засвоюваній формі і стерин, що допомагає усувати атеросклероз. Є в ній і особлива речовина - глюкорафанін, що представляє собою натуральний аналог хімічного сульфорофану, відомого своєю дією проти ракових клітин. Міститься в овочі і безліч важливих мікро- та макроелементів, велика кількість фосфору і сірки, що в інших овочах не зустрічаються.
Споживання ріпи дозволяє запобігти утворенню каменів в жовчному міхурі, допомогає контролювати вагу тіла, оскільки є дієтичним продуктом. Діабетикам цей коренеплід рекомендується вживати як загальнозміцнюючий, особливо в зимовий час. Стимулює ріпа і роботу кишечника, завдяки високому вмісту корисної клітковини.
Ріпа при лікуванні захворювань
З давніх часів ріпа вважається відмінним засобом від цинги і кровоточивості ясен. Крім цього, соком коренеплоду лікували простудні захворювання і деякі недуги системи травлення. Вживання цього овоча збільшує вироблення жовчі, необхідної для переробки споживаних продуктів і засвоєння поживних речовин, але і дозволяє значно поліпшити апетит. Провареним соком ріпи лікують ларингіти, що супроводжуються сильним кашлем, зміною голосу, його охриплістью, і болями в горлі. Відварена ріпа здатна привести в норму серцебиття, поліпшити сон, застосовується при лікуванні бронхітів та астми. Варену ріпу використовують і при лікуванні подагри, але в цьому випадку як зовнішній засіб, адже компреси з відвареної і розім'ятої ріпи допомагають зменшити біль.
Для посилення вироблення жовчі слід взяти склянку свіжого соку ріпи, додати в нього третю частину склянки чистої води і випити невеликими ковтками протягом півгодини за 20-30 хвилин до приймання їжі. Щоб стимулювати вироблення травного соку в шлунку, рекомендується свіжу ріпу перемолоти в пюре або натерти на дрібній тертці, додати в масу трохи оливкової або соняшникової олії, розмішати і приймати за півгодини до приймання їжі по 100 грам.
В коренеплодах ріпи міститься багато вітаміну С. За концентрації цього важливого вітаміну ріпа перевершує навіть лимони, апельсини і капусту, перевищуючи їх показники практично в 2 рази. Крім цього, в овочі міститься безліч інших вітамінів і важливих мікроелементів, що дозволяє використовувати його як загальнозміцнюючий засіб. У досить великій кількості в ріпі міститься і магній, завдяки чому овоч нерідко включають в меню онкологічних хворих. Крім цього, магній забезпечує краще засвоєння кальцію і накопичення його в кісткових тканинах, тим самим сприяючи зміцненню скелета. З цієї причини коренеплід рекомендується включити в дитяче харчування і в меню підлітків, чий організм відрізняється активним ростом. Корисна ріпа і літнім людям, чиї кістки з віком починають слабшати. І, звичайно ж, ріпа повинна бути в складі дієтичного харчування кожної людини, що хоче знизити свою вагу, оскільки вона відрізняється дуже малою калорійністю і високою поживністю, швидко викликаючи відчуття насичення. Рекомендується вживати цей коренеплід і діабетикам для загального зміцнення імунітету.